Thursday, September 5, 2013

Uue-Põltsamaa

Põltsamaa linnas asuv Uue-Põltsamaa mõis eraldus 18.sajandi lõpul Vana-Põltsamaa mõisast/lossist ja nii kerkiski kõnealune barokne ühekorruseline härrastemaja. Oma hiilgeaegadel kuulus mõis Lilienfeldidele ja riigistamisjärgselt seadis end peahoones sisse Põltsamaa Reaalgümnaasium, viimane tegutses seal kuni 1980ndateni. 
Kaasajal valitseb Uue-Põltsamaa mõisas tühjus ning hoone on kaunikesti lagunenud ja pragunenud. Sellise teadmisega mõisasse väliuuringute tegemist katsetama minnes ei osanud oodatagi, et see maja on tõeliselt awesome!!! Kui pimedas ja rõskes hoones taskulamp sisse lülitatud sai hakkas maja oma aardeid tasapisi paljastama: toretsevad kahhelahjud, vanikud, rosetid, tahveluksed ja uskumatult pikk anfilaad. Seda kõike ümbritsesid koorunud ja luitunud värviga seinad, tuhmunud laed ning tolmused põrandad. Kui ebamaine!!! Ja kui vastuolulisi tundeid tekitav. See lagunenud hoonetele ja esemetele omane aura on midagi erilist - justkui joonistuksid ruumis hõljuvas tolmus välja kunagiste elanike figuurid, nende aeg on niivõrd lähedal ja tajutav. Restaureeritud hoones enam mitte...

Anyway...järgneva paari päeva vältel paljastus värvikihtide alt igasugu huvitavaid asju, näiteks erinevaid mõisaaegseid seinamaalinguid, sajandivanuseid tapeete ning vahvaid ajalehti 1930ndatest. Minu tagasihoidlik profaanne hinnang aknadetailidele lubab needki paigutada vähemalt eestiaegsesse perioodi. Siit tuleb nüüd fotojoru, mis sama pikk kui mõisa anfilaad. Loodan, et kehvakese kvaliteediga fotod suudavad veidigi edasi anda minu emotsiooni:

Trepil on väikesed veerennid libisemise vastu
 
Sajandivanune tapeet

Eestiaegne ajaleht tapeetide alt teatab, et franz-josefi allikavesi korraldab seedimist
Suu ja kurgu hügiena heaks...
Võluv kohviku reklaam 1931.a ajalehes soovitab lauale panna kulitscheid
Tagasihoidlik laerosett nõukaaegse lühtriga
Pisut hilisemat rariteeti mõisast: pioneeri pühalik tõotus
Põltsamaa
Meie öömaja naabriks oli selline majake

3 comments:

  1. Millised fotod! Aitäh! Meie perel on sealkandis juba mitu head aastat suvekodu, aga mõisasse sisse pole pääsenud, oleme imetlenud vaid parki ja imearmsat botaanikaaeda, omaaegse kirgliku õpetaja töö vilja. Saadan lingi fotodega ka naabrimehele, kes on noorpõlves sealsamas mõisas koolis käinud. Küllap see on talle magusvalus vaatamine. Ehk valus rohkemgi.

    ReplyDelete
  2. Ühtlasi tervitused Mirjamilt 2007. aasta Päikese-lennust :)

    ReplyDelete
  3. Meeldiv siin kohata, tervitused Mirjamile vastu :) Uue-Põltsamaa mõis on tõesti võluv ja nukker koht ühekorraga. Kui õues toimetasime tuli samuti üks vanem härra meie juurde ja jutustas kuidas ta seal poisina koolis käis ning kurvastas hoone praeguse seisukorra üle.

    ReplyDelete